Sunday, February 15, 2015

Laskiainen, ystävänpäivä ja leivontainto

Viikonloppu oli pyhitetty aringonpaisteelle, koiralenkkeilylle, ystävänpäivälle, laskiaiselle ja herkuttelulle <3 Nautimme miehekkeen kanssa ihanan rauhallisesta vielä-kahdestaan - viikonlopusta. Lauantai kylläkin oli sateinen ja harmaa, mutta ystävänpäivä piristi sitä silti.




Lauaintai-illan menuna toimi vuodenjuusto-lohi salaatti, bataattilohkot dipin kera, iso pussi filkkarin karkkia sekä leffailua <3



Lohi-vuohenjuusto-salaatti

Kahdelle

- 1 ruukku salaattia
- 1/2 iso punasipuli
- 1/2 kurkku
- 1/2 iso paketti luumukirsikkatomaatteja
- Cashew - pähkinöitä / pahhdettuja kurpitsan siemeniä (tahi molempia)
- 1 lohimedaljonki
- 1/2 paketti vuohenjuustopötköä

Kastike

- 2 rkl hyvää oliiviöljyä
- 1 rkl balsamicoviinietikkaa
- 1/2 tl suolaa
- ripaus sokeria
- (yrttejä)

Sekoita kastike jääkaappiin odottelemaan. Viipaloi vihannekset ja juusto, asettele lautaselle. Ripottele päälle pähkinät. Paista lohi pannulla voinokareen, mustapippurin, suolan ja sitruunamehun kera kypsäksi. Puolita lämmin lohi ja aseta salaatin päälle. Sekoita kastiketta ja kaada salaattien päälle. Omnom <3

Bataattilohkot

- 1 bataatti
- oliiviöljyä
- suolaa
- mustapippuria
- siirappia

Lohko bataatti vuokaan. Mausta. Paista meheväksi n. 200 asteessa välillä sekoitellen. (Dippinä toimi tällä kertaa laiskan kokin 1 prk kermaviiliä + valmis (taco)dippipussi.)


Sunnuntaipäivänä paistoi ihana aurinko ja oli muutaman pakkasasteen piristävä ulkoilusää. Jo lauantaina kokeiltu, lahden ja metsän luontopolkuja kiertävä reilun tunnin kävely, tuntuikin äkkiä paljon piristävämmältä :) Pitäisi pitkästä aikaa kuvailla taas koiria ulkona.. Viimeksi tullut varmaan kesällä otettua ihan kunnolla noista törriäisistä kuvia. Lenkille harvoin kamera eksyy mukaan eikä talven pimeys olekaan otollisinta kuvausaikaa. Lisäksi rakas musiikkisoittimena ulkona toimiva iPhoneni on selkeästi päättämässä sanoa sopimustaan irti ja tyhjentää yleensä akun muutamassa minuutissa jos lämpötila laskee alle +5 asteen.



Viime viikonloppuinen leivontainto jatkui ja päätikin leipaista ulkoilijoita odottelemaan samaisesta blogista (Kissoja ja kasvisruokaa) löytyneen ohjeen perusteella gluteenittomia vege - laskiaispullia. Ohje oli lähes sama, mutta en lisännyt manteliaromia ja laitoin tällä kertaa hiukan reilummin psylliumia. Soijavispin resepti löytyy Kamomillan Konditoria - bogista.



Glueteenittomat vege-laskiaispullat

- 6 dl kaurajauhoja
- 2 dl kookosjauhoja
- 2 dl kaurahiutaleita
- 2,5 rkl psylliumia
- 3 tl ruokasoodaa
- 1 tl suolaa
- 2 tl kardemummaa

- 4 dl kookosmaitoa
- 2 dl soijajogurttia (esim. alpro)
- 1 dl siirappia
- 1 dl (rypsi)öljyä
- 2 rkl omenaviinietikkaa

Voiteluun vesi-siirappiseosta (sekä hasselpähkinä-/mantelirouhetta).

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita märät aineet keskenään ja lisää kuivien aineiden joukkoon. Anna vetäytyä hetki. Pyörittele märin käsin sopivan kokoisiksi palluroiksi. Paista 225 asteessa n. 12-16 min.

Väliin:

Mantelimassa / vadelmahilloa

+

Jähmeä soijavispi

- 1 prk alpron vaahtoutuvaa soijakermaa
- 1 rkl sokeria
- ripaus vaniljasokeria
- 0,25 tl agar-agar jauhetta

Sekoita aineet kattilassa keskenään. Kiehauta kattilassa koko ajan vispaten. Pienennä lämpöä ja keitä n. 2min koko ajan vispaten. Laita seos jääkaappiin jäähtymään väh. pariksi tunniksi tai esim. yön yli. Vispaa jähmettynyt seos suurimmalla teholla jähmeäksi vaahdoksi.


Pullat olivat mielestäni ihan kohtuuhyviä. Mieheke raukka kyllä totesi (vasta pullat paistettuani) ettei ole koskaan oikein erityisemmin perustanut kookoksen mausta.. Voi voi, pitänee pyöräyttää perus vehnäsiä hänelle tässä vielä joku päivä. Soijavispikerma agar agarilla jähmeytettynä oli mukava yllätys. Vaahto tosiaan vaahoutui vielä keittämisenkin jälkeen hyvin muotoiltavaksi jämäkäksi vaahdoksi. Olen jo aikaisemmin soija"kermaa" käytettyäni todennut, että pidän siitä myös paljon enemmän kuin perus kermavaahdosta. Koostumus ei ole lainkaan niin tuhti ja rasvainen, vaan mukavan kevyt ja maukas.

Tänään myös eletään tasan viikkoa 38. Kaksi viikkoa laskettuun.. Pieni jännitysmomentti on jatkuvasti ilmassa, "mitäpä jos tänä yönä...". Supistuksia tulee kylläkin sen verta harvakseltaan, vaikka välillä ovatkin jo epämiellyttävän napakoita, että olen hyvin sketpinen että vielä pariin viikkoon tapahtuisi yhtikäs mitään. Terkkarikin torstain neuvolassa totesi, että kyllä me vielä ensi viikolla nähdään.

Rv 38

No comments:

Post a Comment